De TT die verder gaat: Audi TT offroad

Hetzer

Forumguru


Audi’s visie op uitbreiding van TT-modellijn
Inductief (contactloos) laden van lithium-ion accu mogelijk
Diverse nieuwe technologieën bijna klaar voor serieproductie

Op de autotentoonstelling van Peking presenteert Audi de TT offroad concept: een vierdeurs vierzitter die de sportiviteit van een coupé combineert met het gebruiksgemak van een SUV. De stoere TT offroad concept maakt gebruik van plug-in hybride techniek – ook inductief laden is mogelijk. Het studiemodel levert topprestaties bij een gemiddeld verbruik van maar 1,9 l/100 km.
Ulrich Hackenberg is bij Audi verantwoordelijk voor technische ontwikkeling. Hij zegt het volgende over de TT offroad concept: “Dit studiemodel is onze visie op een toekomstig lid van de TT-familie. Hij heeft het sportieve DNA van de TT én de pluspunten van onze compacte SUV’s.”
Compact, krachtig design
De Audi TT offroad concept is compact: 4,39 m lang en 1,85 m breed. De wielbasis bedraagt 2,63 m. Deze afmetingen komen ongeveer overeen met die van de Audi Q3. Het grote verschil zit in de hoogte van 1,53 m - acht cm lager dan de Q3. Dit draagt evenals het typische TT design-DNA bij aan een zeer sportief uiterlijk. Opvallende kenmerken zijn de coupéachtige daklijn, de korte overhangen en de prominente wielkasten, die gedeeltelijk zijn uitgevoerd in grijze kunststof. Andere opvallende details zijn de Matrix LED-verlichting en de e-tron-grille met smalle lamellen.

Plezier voor vierDe TT offroad concept is een vierzitter met individuele zitplaatsen. Het interieur is gebaseerd op dat van de nieuwe TT. Dat betekent dat hij beschikt over de Audi virtual cockpit met het grote (12,3 inch) TFT-display met 3D-weergave. Op afroep zijn diverse functies ‘naar voren te halen’. Zo kan de bestuurder kiezen voor de power-meter van de hybride aandrijving, de navigatie en meer. De concept car beschikt over drie Audi Smart Displays. Dit zijn hittebestendige tablets die zowel in als buiten de auto te gebruiken zijn voor (online) infotainment. In de auto is de internetverbinding razendsnel dankzij Audi connect met LTE-module. Nog een bijzonder detail: in de hoofdsteunen van elke stoel zijn twee Bang & Olufsen speakers geïntegreerd. Deze zorgen voor een perfecte geluidskwaliteit, ook bij telefoongesprekken. Zelfs het ventilatiesysteem is pure hightech. Hierin is namelijk een ionisator opgenomen. Ionisatie verfrist de lucht en kan zelfs stoffen die allergische reacties veroorzaken neutraliseren.

Krachtige hybridetechnologieIn de Audi TT offroad concept werkt een direct én indirect ingespoten 2.0 TFSI samen met een compacte elektromotor, die in de zestraps e-S tronic-transmissie is geïntegreerd. Deze combinatie stuurt de aandrijfkracht naar de voorwielen. De achteras beschikt over een eigen elektromotor (115 kW/270 Nm). Deze drijft uitsluitend de achterwielen aan. Het systeemvermogen van de aandrijflijn bedraagt 300 kW/408 pk en het koppel is 650 Nm. Daarmee sprint de TT offroad concept in 5,2 s van 0-100 km/h. De topsnelheid is begrensd op 250 km/h. En dat bij een officieel gemiddeld verbruikscijfer van slechts 1,9 l/100 km (CO2: 45 g/km).

Drie rijmodi
De opzet met een verbrandingsmotor, twee elektromotoren en een lithium-ion accu maakt drie rijdmodi mogelijk. In EV-modus ligt de nadruk op elektrische aandrijving via de achterwielen. De lithium-ion accu voorziet de elektromotor achter van stroom. De topsnelheid is dan begrensd op 130 km/h en de actieradius bedraagt ruim 50 km – lokaal emissievrij. In Hybridemodus gaan de elektromotoren en de 2.0 TFSI een zo efficiënt mogelijke samenwerking aan. Onder bepaalde omstandigheden kan hierbij de achterwielaandrijving via de elektromotor (e-tron quattro) in actie komen. In Boost-modus ligt de nadruk op maximale prestaties.

Inductief laden mogelijk
De vloeistofgekoelde lithium-ion accu van de TT offroad is via de Audi Wallbox te laden. Deze wordt aangesloten op het reguliere 230V-stroomnet. Daarnaast is het studiemodel geschikt voor inductief laden ofwel Audi Wireless Charging. Het centrale onderdeel daarbij is de ’laadplaat’. Deze plaat is voorzien van een spoel die een magnetisch veld veroorzaakt en een AC/DC-omvormer. Als de plaat is aangesloten op het stroomnet en de TT offroad erboven gaat staan, begint het inductieve (contactloze) laadproces. Dit stopt vanzelf op het moment dat de batterij volledig geladen is. De plaat is ongevoelig voor weersinvloeden en heeft een rendement van 90%.

Nieuw technologieën klaar voor serieproductie
Ook in detail biedt de TT offroad concept interessante hightech. De Kruisingsassistent, die gebruik maakt van radarsensoren en een breedbeeld-videocamera, helpt zijdelingse aanrijdingen vermijden of de gevolgen ervan te verminderen. De Verkeerslichtassistent verbindt de aansturing van verkeerslichten met de auto. Via Audi virtual cockpit krijgt de bestuurder dan een seintje welk tempo hij/zij moet aanhouden om bij een ‘groen licht’ aan te komen. Beide assistentiesystemen zijn vrijwel klaar voor serieproductie.
 

sitechris

Donateur
Ik vind dit persoonlijk wel erg ver gezocht van de Audi marketeers. Geef het beestje een naampje en je hebt weer een nieuw marktsegment. Treurig.
 

ertromp

Forumguru
Dat inducatief laden vind ik wel een goede zaak. Je breekt je nek soms over laadsnoeren die mensen naar hun Volvo's en noem het maar op uitrollen aan de weg.

Betreffende het model: @sitechris +1 Wat een eenheidsworst daar bij Audi
 

ertromp

Forumguru
Dat is toch overal zo bij VAG!
Tja ik kan het niet ontkennen :D. Maar neem de producten van PSA of MB of BMW alles binnen een bepaald fabrikaat of familie lijkt wel erg op elkaar. Zie je tegenwoordig nog het onderscheidt tussen een BMW 3 of 5 nog? Of tussen een MB C-klasse of S-klasse. Welke lijn vind je mooi?!
 

sitechris

Donateur
Probleem met BMW en Audi is dat ze inmiddels zoveel nichemodellen hebben dat er toch wel sprake is van kannibalisatie.
 

Joske

Forumguru
het gaat om dezelfde motor, maar deze kan op 2 manieren werken:

  • Normale "mode"
Werkt zoals een gewone motor met normale verbranding en normale brandstof/luchtverhouding in de cilinder. Deze mode is bij het optrekken, wanneer er veel vermogen nodig is.

  • Fuel stratified injection mode
De motor is ook in staat om onder sommige omstandigheden op een arm brandstofmengsel te draaien. De inspuiting van de benzine gebeurt rechtstreeks in de cilinder waardoor het mogelijk is om twee verschillende lagen brandstof/luchtmengsel te creëren (fuel stratified injection). Men spuit rechtstreeks in en creëert een rijk mengsel rond de bougie. In de cilinderkop is er nu een rijke laag rond de bougie die gemakkelijk ontbrandt. Daaromheen is er een arme brandstoflaag met veel lucht en weinig brandstof. Het rijke mengsel steekt het arme mengsel aan. De twee verschillende lagen brandstof/luchtmengsel zorgen voor een isolatie en zorgen ervoor dat de motor minder verbruikt (+-30% minder) en dat de emissiewaarden van CO2 veel lager liggen.
 
Bovenaan Onderaan