Ahj85

Nieuw lid
Hallo allemaal,

Mijn naam is Arjan en ik woon in de omgeving van Arnhem. Ik ben nooit merkvast geweest met auto's, maar ben nu al ruim twee jaar erg tevreden over mijn Skoda Octavia Combi 1.0 van eind 2017. Het enige wat ik heb aangepast aan de auto is het toevoegen van een module die het start/stopsysteem uitschakelt en de grijze lm velgen omgewisseld voor originele zwarte.

Ik lees al een tijdje stiekem mee op dit forum, maar nu zit ik met een probleem dat ik nergens anders tegenkom. Niet op dit forum en ook niet verder op het interwebs. Het probleem speelt al een tijdje, maar gezien ik de laatste tijd de trekhaak vaker gebruik wordt het nu wel echt storend.

Bij gebruik van de elektra van de trekhaak schiet de auto regelmatig in storing. Dit kan zowel direct bij het aansluiten voorkomen, als onderweg. Ik krijg dan de volgende storingen te zien:

- Parkeerhulpremfunctie nu niet beschikbaar
- Front Assist niet beschikbaar
- Storing: ParkPilot

Het gevolg is dat de voeding naar de aanhanger/caravan/fietsendrager wordt afgekapt (dus je achterligger moet maar raden wat je gaat doen) en de (adaptive) cruisecontrol werkt ook niet meer. Buiten dat het gevaarlijk is dat de verlichting van hetgeen op de trekhaak is aangesloten niet meer werkt, is het buitengewoon irritant dat alle genoemde storingen een aantal dagen blijven hangen. Dat betekend dat ik een paar dagen geen gebruik kan maken van de trekhaak, en dat de rijhulpsystemen ook een paar dagen niet werken.

Ik heb er een beetje mee zitten morrelen en ik kan de storing oproepen door als de auto uit staat de gebruiker aan te sluiten (bijv fietsendrager) en deze terwijl de motor loopt weer te ontkoppelen van de stekkerdoos van de trekhaak. Doordat de storing dagen blijft hangen heb ik nog niet veel scenario's kunnen uitproberen. De storing is niet zichtbaar op mijn simpele obd2 reader en kan dus ook niet gewist worden.

Mijn universele garagist denkt dat het aan de bekabeling van de gebruiker ligt. Maar het euvel treedt dus op bij zowel de aanhangwagen, de caravan, en de fietsendrager. Mijn vermoeden is dus dat het aan de trekhaak ligt. Dat vermoeden wordt versterkt doordat ik het erg vreemd vind dat er een storing optreedt als je de gebruiker loskoppelt terwijl de motor loopt, en dat vervolgens die storing dagen in de auto blijft hangen. Dat lijkt me toch niet hoe het zou moeten werken..

De afneembare trekhaak is er trouwens een van Brink. Ik ben niet de eerste eigenaar van de auto, maar de trekhaak ziet eruit alsof hij "origineel" is. De stekkerdoos is wegklapbaar. Als de stekkerdoos wel goed werkt dan herkent de auto ook dat er een aanhangwagen achter zit. Hij laat dit dan op het scherm zien bij inschakeling van PDC en ook in de cockpit zijn bij gebruik de richtingaanwijzers te zien.

Ik hoop dat iemand dit probleem herkent of kan herleiden. Als de oplossing zich openbaart zal ik dat hier ook melden, dan heeft daar hopelijk iemand in de toekomst ook nog baat bij :-)
 

Bijlagen

  • IMG_3946.jpeg
    IMG_3946.jpeg
    1,9 MB · Weergaven: 15
  • IMG_5908.PNG
    IMG_5908.PNG
    786,5 KB · Weergaven: 13
  • IMG_5909.PNG
    IMG_5909.PNG
    789,1 KB · Weergaven: 10
  • IMG_5910.PNG
    IMG_5910.PNG
    765,1 KB · Weergaven: 13
Laatst bewerkt:

Ahj85

Nieuw lid
Onjuist (of onvolledig) gecodeerd bij het plaatsen van de trekhaak..!

Bedankt voor de reactie! Dat wordt dan een ritje naar de dealer, of zijn er nog andere specialisten in de regio Arnhem die dit kunnen?
 
Laatst bewerkt:

Ahj85

Nieuw lid
De dealer had volgend jaar pas ergens tijd. Gelukkig had de lokale trekhaakspecialist morgen al een gaatje, wordt vervolgd..
 

Okki

Donateur
Ik heb ergens gelezen dat je aan- en afkoppelen van de stekker in elk geval niet met draaiende motor en/of ingeschakeld contact moet doen.
 

1983jeroen

Forumguru
Met draaiende motor gaf bij mijn Peugeot ook storingen aan de remlichten. Sindsdien plug ik alleen maar in terwijl de motor uit staat.
Hoop dat de garage het kan vinden.
 
Bovenaan Onderaan