</font><blockquote><font class="small">Citaat: Pim</font><hr />
Aangezien bij prestaties alleen top en acceleratie naar 100km/h wordt weergegeven komen diesels er een beetje bekaaid af. Doordat de motor minder hoog in de toeren gaat moet er meestal net voor het bereiken van 100km/h nog een keer geschakeld worden, of is de kracht weg omdat men eigenlijk al tussen 90-100 te hoog in de toeren zit. Bij tussenacceleraties 50-80 80-120 etc rijden de diesels de benzine auto's compleet zoek, maar deze cijfers vind je bijna nergens. Ik ken ze toevallig van de Saab 9-3 toen ie net uitkwam, daar stonden ze wel in de folder. De oude 2.2TiD van 125 pk/280NM (Isuzu diesel) kon naar 100 de lichtste benzine (1.8) net bijbenen, maar op alle tussen cijfers matchte hij precies de 200PK benzine Turbo, welke op zijn beurt weer 25km/h hoger in top doorliep.
Naar mijn smaak is juist die enorme kracht in het middelgebied een smaakmaker van jewelste.
[/ QUOTE ]
Ik zal proberen kort uit te leggen hoe het komt.
Door de verbranding van brandstof-lucht mengsel boven de zuiger wordt er een kracht op de zuiger uitgeoefend waardoor deze naar beneden beweegt. Aangezien deze kracht door het kruk-drijfstang mechanisme in een draaiende beweging wordt omgezet, noemen we deze kracht een koppel (kracht x arm). De grootte van het koppel is van belang voor bijvoorbeeld de mogelijkheid van het rijden van een stijle helling of het rijden met een zware aanhanger.
Het is echter niet alleen van belang of je uberhaupt een stijle helling op kunt rijden en met een zware aanhanger kunt rijden, maar ook hoe lang je er over doet. Het element tijd vinden we (meestal) ook belangrijk. Daarom is de term vermogen geintroduceerd. Het vermogen om met een bepaalde auto een bepaald gewicht in een bepaalde tijd over een bepaalde afstand te verplaatsen. Het vermogen van een auto is het product van kracht en snelheid (toerental).
Omdat het toerental van een benzinemotor hoger gaat, is per definitie het vermogen, bij een gelijk koppel, ook hoger dan van een dieselmotor. En ook al is het koppel van een dieselmotor veelal hoger dan van een benzinemotor, het weegt vaak (voor de hoogte van het vermogen) niet op tegen het veel hogere toerental dat een benzinemotor kan draaien.
Nu is vermogen ook weer niet zo heel erg belangrijk. Ja, voor als je een race rijdt. F1 rijders vinden het heel belangrijk.
Onder normale condities is het veel belangrijker dat een auto bij elk toerental een voldoende hoog koppel heeft, zodat je niet steeds hoeft te schakelen.
En daar zit 'm nu juist het voordeel (op dit gebied) van een dieselmotor. Niet alleen is het koppel veelal hoger, ook wordt het veelal bij een veel lager toerental bereikt. Trap je dus het gas vol in bij een laag toerental, dan zal een dieselmotor het veelal beter doen dan een benzinemotor.
De oorsprong van het verschil tussen een benzinemotor en een dieselmotor ligt eigenlijk ergens anders. Constructeurs zijn op zoek naar een motor met een hoog rendement. Otto had de motor die wij nu de benzinemotor heet, uitgevonden. Als je het Otto-proces in een P-V diagram bekijkt, zie je dat er een stukje zit waarbij het volume gelijk blijft. Het dieselproces heeft juist een stukje waarbij de druk gelijk blijft. Ga je kijken naar het oppervlak onder de grafiek, een maat voor de arbeid en van belang voor het berekenen van het rendement, dan zie je dat dat voor een dieselproces gunstiger is. Je kunt het ook zo verklaren: bij een benzinemotor wordt benzine-lucht mengsel gecomprimeerd en ontstoken, bij een diesel wordt alleen de lucht gecomprimeerd waarna diesel in een omgeving van zodanig hoge druk en temperatuur wordt ingespoten dat het spontaan tot zelfontbranding komt.
Daarbij komt ook nog eens dat dieselbrandstof goedkoper is.
Kortom, een benzinemotor was van oorsprong meer iets voor sportievelingen en een diesel meer iets voor zuinigerds.
Omdat je de laatste jaren ziet dat het koppel van dieselmotoren steeds hoger wordt en ook de toerentallen stijgen door moderne inspuittechnieken, komen echter de vermogens van dieselmotoren steeds dichter in de buurt van benzinemotoren. Sterker nog, in een aantal gevallen hebben dieselmotoren zelfs een hoger vermogen dan vergelijkbare benzinemotoren.
Dan nog iets over de turbo. Bij een benzinemotor duwt een turbo meer mengsel in de motor. Het vermogen stijgt daardoor, maar het rendement niet. Dat kun je mooi zien in dat P-V diagram. Weliswaar een hogere druk, maar vanwege de vorm van het diagram geen groter oppervlak onder de grafiek. Voor de benzinemotor geldt dus 'there's no substitute for cubic inches'.
Bij een dieselmotor duwt de turbo meer lucht in de motor. Niet alleen stijgt het vermogen daardoor, ook het rendement neemt toe. Het oppervlak onder het P-V diagram neemt immers toe.
Als laatste iets over het milieu. Ik ben nu toch bezig.
Het Otto proces (benzinemotor) is een heel gecontroleerd proces. Zeker met eem lambda-sensor die terugkoppelt of de mengverhouding benzine-lucht wel juist was waarna mengsel en ontstekingstijdstip aangepast kunnen worden. Daardoor is het mogelijk een heel schone motor te construeren. Een dieselmotor maakt gebruik van een veel minder gecontroleerd proces, immers de diesel komt spontaan tot zelfontbranding. Dat is soms een beetje eerder, soms een beetje later. Je kunt het al horen. En soms zien en ruiken bij de uitlaat. Middels moderne inspuittechnieken, filters en katalysatoren is er echter wel een hoop te verbeteren, het zal echter altijd lastiger zijn dan bij een benzinemotor.
Het is toch nog een lang verhaal geworden. Ik hoop echter dat het iets toevoegd.