Ja dat is een goede aanvulling idd: 100% laden kan wel uiteraard, maar de stress in de accucel is dan best hoog. Alle ionen moeten via het elektrolyt (de transport geleider) immers naar de andere kant: de anode. En dan zitten ze daar op een kluitje “gepropt” en dat is een relatief moeizaam proces om ze daar állemaal in te krijgen. Daarom is de laadtijd van 20-naar-80 vaak net zo lang als van 80-naar-100 in tijd. Hieronder van wat ik zo weet van de accutechniek;
Lithium-Ion cellen houden niet van een aantal punten:
1) diepe ontlading: als je onder de 20% komt, en dan bijvoorbeeld ontlaad tot wel 5%, dan zakt de celspanning flink. In de tabel hieronder zie je dat een lithium cel zijn spanning vrij lang vast houd gedurende de ontlading maar zodra deze richting de 20% SoC gaat best flink inzakt. En die lage spanning is op termijn schadelijk voor de cel. Wat weer degradatie/defecten veroorzaakt in de cel waardoor dus de bruikbare capaciteit afneemt. Zo is de vriendin van een collega bijvoorbeeld van het type die in de avonden erg druk is met haar insta-face-tube op haar telefoon en de accu zó vaak leeg trekt naar gewoon 0% dat de telefoon uit valt (want stel je voor dat je hem weg moet leggen aan de lader) met dus inderdaad het gevolg dat binnen anderhalf jaar de accu van die telefoon helemaal naar de balle is (uitvallen, ineens van 30% naar 2% inzakken etc) ..
2) opladen naar 100% en dan niet gebruiken voor langere tijd: je kunt een lithium ion prima opladen naar 100%. Al is dat voor de stress in de cel wel wat nadelig, daarom gaat dit proces ook langzaam, overigens gaat dat ook gepaard met de nodige warmte (interne weerstand) ontwikkeling. En dat zie je ook terug in de grafiek: de celspanning is bij 100% een stuk hoger. En de sweetspot zie je ook goed terug; precies tussen de 80% en 20%. Maar opladen naar 100% kan goed; maar gebruik de auto daarna zodanig dat je ook weer onder de 80% komt. Opladen naar 100% en dan de auto bijv i.v.m. vakantie laten staan voor 2 weken is op termijn echt killing.
3) temperatuur: lithium ion cellen houden nog ergens niet van: fikse kou, maar ook zeker niet van warmte. Aan de kou kun je weinig doen tenzij je de auto in een inpandige garage kunt stallen. Het accupakket warmt ook tijdens het rijden maar weinig op, wel iets natuurlijk, maar denk nou niet dat je bijv na 30 km rijden een warme accu hebt. Het warmt echt maar heel gering op. Ik weet niet of de Elroq is voorzien van een batterij verwarmer of niet? De energie die het kost om de accu te verwarmen is vaak t.o.v. de range die je ervoor terug krijgt wel gunstig, maar vooral ook voor de levensduur. Gedurende de tijd dat de accu koud is gewoon rustig aan en niet hard accelereren is het advies. Je wilt een grote stroom die door het accupakket moet voorkomen gezien de accu gewoon moeite heeft om vermogen te leveren wanneer deze koud is. En dat komt gewoon vanwege het feit dat de ionen moeite hebben om van de anode naar de cathode te bewegen door de temperatuur.
4) dan andere kant: warmte. Warmte is ook weer nadelig, dat geeft een hogere slijtage in de cel met name op het elektrolyt. En dat heeft weer gevolgen voor de capaciteit. Die warmte ontstaat o.a. bij opladen naar 100% en uiteraard ook bij snelladen. Het beste kun je daarom de auto gewoon aan een 11kW laadpaal laden. Je kunt er nog voor kiezen (als je de tijd hebt) om de laadstroom te verlagen; dat genereert minder warmte in de accu. In theorie heb je door de iets hogere laadverliezen wel een wat hoger (in opgenomen kWh vanuit het stroomnet) energie verbruik.
5) iets wat je niet kunt voorkomen: veroudering. Door veroudering van de cel ontstaat er degradatie. Zelfs dus wanneer je altijd keurig tussen de 80-20% blijft, weinig aan de snellader hangt etc zal de cel verouderen en de capaciteit afnemen. Dat is gewoon inherent aan de gebruikte accutechniek.
Als laatste punt heb je nog het aantal laadcycli die de fabrikant opgeeft. Vaak is het zo een fabrikant opgeeft dat de levensduur van de cel bijv 500 of 1000 laadcycli is. En zodra deze 1000 cycli bereikt is de capaciteit nog 80% is van de oorspronkelijke capaciteit. Ik kan niet zo vinden wat VW/VAG opgeeft aan cycli voor de hoogvolt accu’s.
Hieronder een mooie uitleg van Apple over hoe een laadcycli berekend wordt. Dat is niks Apple specifiek: dit geld eigenlijk voor iedere oplaadbare accu.
De opvolger van de Lithium Ion accu is (zoals het er nu naar uit ziet) de Lithium IJzerfosfaat accu (LiFePO4) : deze gebruikt geen kobalt, is niet zelfontbrandend bij beschadiging/sluiting. Nadeel, op dit moment, is dat de energiedichtheid lager is: dus je hebt meer materiaal: lees volume: lees een grotere en zwaardere accu nodig om dezelfde range te behalen. Daarnaast heeft een ijzerfosfaat het bij kou zwaarder en is een range nóg minder. Er staat weer tegenover dat het aantal laadcycli wel verdubbeld i.v.m. een lithium ion accu en een ijzerfosfaat heeft minder last van degradatie en kan ook beter omgaan met snelladen.