Led zelf word niet warm maar de electronica wel en die moet juist gekoelt worden. Waarom denk je dat nagenoeg alle ledlampen koelribben hebben ?
Dat klopt niet helemaal. Bij LED's is het de achterkant van de LED-chip zelf die warm wordt en gekoeld moet worden. De voorschakelelektronica, die van de 14V boordspanning de juiste spanning en stroom voor de LED maakt, heeft juist een enorm hoog rendement (>90%) en wordt nauwelijks warm.
Dat een LED ondanks het veel hogere rendement t.o.v. een gloeilamp toch gekoeld moet worden heeft te maken met de temperatuur binnenin de LED-chip zelf, de zgn. junction-temperatuur . Deze mag beslist niet boven de 150°C komen, maar moet eigenlijk onder de 100°C blijven, omdat het rendement van een LED sterk afneemt bij toenemende temperatuur. En onder de 100°C blijven is best lastig in de nabijheid van een motorblok wat ook al zo warm is.
Een gloeilamp heeft het veel makkelijker. De gloeidraad van zo'n lamp kan zo maar 2500 °C worden, waardoor deze zijn warmte zonder problemen kwijt kan.