En in Duitsland zijn ze ook niet verplicht. Dat is een verkeerde interpretatie van de wet die maar al te graag door de bandenbranche wordt aangewakkerd....
Als er geen winterse rijomstandigheden zijn hoef je GEEN winterbanden te hebben in Duitsland:
Fazit
- Nur wer bei "Glatteis, Schneeglätte, Schneematsch, Eis- oder Reifglätte" mit Sommerreifen unterwegs ist, riskiert ein Bußgeld.
- Wer Fahrten bei "Glatteis, Schneeglätte, Schneematsch, Eis- oder Reifglätte" zuverlässig vermeiden kann, darf auch weiterhin im Winter mit Sommerreifen fahren! Dies hat besondere Bedeutung in traditionell winterarmen Regionen sowie für Besitzer von Zweitwagen oder Oldtimern – und natürlich für den, der gegebenenfalls auf öffentliche Verkehrsmittel umsteigen kann.
Bron:
https://www.adac.de/infotestrat/rei...ht.aspx?ComponentId=188604&SourcePageId=57210
Natuurlijk is er altijd het risico dat je wel overvallen wordt door winterse weersomstandigheden ..........
Statisisch gezien vind ik winterbanden in Nederland nog steeds onzin. Hoeveel dagen per jaar heb je ze hier nodig ? Dit jaar 1 of 2 ? En buiten die dagen rijden ze zeer onprettig als het boven de 6 graden is (wat gewoon steeds meer voorkomt in onze winters). Het rubber is dan veel te zacht met alle negatieve wegeigenschappen van dien.
Daarnaast stop je op een gewoon nat wegdek met winterbanden echt veel later dan met zomerbanden.......maar goed het zit in de lease, de baas wil het en ja richting de wintersport kan het een keer handig zijn, maar ook daar heb ik de laatste jaren nauwelijks echt die dingen nodig gehad.....(vroeger wel, maar dan was het ook meteen met kettingen aan de slag....)