Het Amperage bepaald hoe dik een kabel moet zijn. 500W op 12V in een auto is bijna 42A! In je huisinstallatie is dat dan maar 2,2A..
Het is niet de stroom door de ader die de benodigde doorsnede bepaalt maar het maximaal toegestane spanningsverlies over de ader, het spanningsverlies wordt natuurlijk wel bepaald door de doorsnede en de stroom die er door de ader loopt.
Hoeveel stroom door een bepaalde doorsnede mag wordt op basis van temperatuur verhoging bepaald, zo mag een standaard 25mm2 ader met PVC isolatie tot wel zo'n 125A voeren, wordt er echter een ander isolatie materiaal gebruikt (b.v. CM26 draad met een silicone isolatie) wat bestand is tegen een hogere temperatuur dan mag er plotseling wel 150A door die zelfde 25mm2.
Het spanningsverlies is veel belangrijker met name bij lage (gelijk)spanning.
De kabel weet niet of hij voor een lage of hoge spanning gebruikt wordt en heeft dus in beide gevallen dezelfde weerstand per meter en dus ook hetzelfde spannigsverlies (wet van meneer Ohm).
Een spanningsverlies van 2V over de kabellengte bij de standaard netspanning van 230V is slechts 0,86% van 230V maar datzelfde verlies van 2V bij een spanning van 14V is een verlies van 14%, natuurlijk in beide gevallen met dezelfde stroom.
Bij zware 48V of 24V gelijkspanningsinstallaties worden de kabels uitsluitend berekend op spanningsverlies en zo kan het gebeuren dat er voor b.v. een 250A
stroom kabels van 240mm2 toegepast worden terwijl op basis van alleen de stroom 120mm2 voldoende zou zijn geweest.